De Vaart Excellent

De Vaart in Oosterbeek, wederom een ‘Excellente School’. Lees hier het volledige juryrapport.

“Weet iemand wat dat betekent: een excellente school?” Vraagt directeur Wim van Schaik aan een aula vol leerlingen. “Dat we de beste school van Nederland zijn!” wordt er geroepen. Na een kleine discussie zijn ze eruit: “We zijn één van de beste en leukste scholen van Nederland.” Samen met de leerlingen, medewerkers, de wethouder, het bestuur en andere belangstellenden werd op maandagochtend 19 juni de vlag uitgehangen. Wederom ontving De Vaart het predicaat ‘Exellente School’.

Louwina Boomsma, afdelingshoofd Inspectie van het Onderwijs so, reikt vanmorgen het predicaat uit en vertelt alle aanwezigen waarom De Vaart deze prijs verdient. “De jury heeft gezien dat de mensen hier op school, jullie als leerlingen hier heel goed helpen. Op deze school mag je fouten maken en ook leren van deze fouten. Jullie zijn niet alleen een goeie school, maar een héle goede school.” In het rapport staat een statement van een leerling van De Vaart. Deze luidt: “Als ik geen goede dag heb, mag ik een time-out van 10 minuten nemen. Als ik dan terugkom is het weer goed. Ze praten altijd met mij hier op school. Nu ik hier op school zit word ik steeds beter in het niet boos worden.”

Excellente scholen zijn scholen die over de volle breedte uitstekende resultaten halen. Deze scholen zijn de koplopers en rolmodellen waaraan andere scholen zich kunnen optrekken. De landelijke en onafhankelijke jury kijkt naar de toename van vaardigheden of kennis van leerlingen op een school en welke bijdrage de school daaraan levert. Daarnaast is de manier waarop een school zich onderscheidt op een specifiek onderwijsgebied onderzocht. Voor De Vaart is dit het pedagogische klimaat op de school. De aankomende drie jaar zullen meteen de laatste jaren zijn dat de school dit predicaat draagt, de overheid heeft er namelijk voor gekozen om het af te schaffen.

Alhoewel dit de laatste keer is dat De Vaart dit predicaat mag ontvangen is de vreugde er niet minder om. Leerlingen versierden eerder al petten en vlaggen en zullen gedurende de schooldag getrakteerd worden op wat lekkers en (kinder)champagne.